POPULASI penduduk dunia meningkat, kawasan
pertanian mengecil, pemanasan global manakala sumber air dan tenaga
semakin berkurangan.
Apabila populasi meningkat, bagaimana hendak meningkatkan pengeluaran makanan dengan sumber terhad?
Justeru saintis mencipta kaedah organisma yang terubah suai secara
genetik atau ringkasnya GM dalam bidang bioteknologi bagi mendapatkan
tanaman yang lebih produktif, rintang perosak dan cuaca melampau.
Bagaimanapun pelbagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dunia menentangnya dengan pelbagai alasan.
Ada yang mendakwa produk GM membawa kesan buruk kepada masyarakat dunia sehingga dilabelkan sebagai Frankestein Food.
Sebenarnya apa itu produk GM? Produk GM didefinisi sebagai organisma
yang ditambah dengan DNA asing menggunakan kaedah bioteknologi dan tidak
berlaku secara semulajadi.
Biasanya DNA asing ditambah bagi meningkatkan kualiti sesuatu tanaman seperti dalam kacang soya bagi rintang terhadap serangga.
Pengarah PG Economics Ltd. UK, Graham Brookes yang menjalankan kajian
mengenai impak teknologi baru terhadap ekonomi, pertanian dan alam
sekitar selama 25 tahun berkata, tanaman GM mula ditanam secara
komersial di seluruh dunia sejak 1996.
"Pada tahun lalu saja 160 juta hektar kawasan pertanian oleh 16.7
juta petani dengan tanaman GM iaitu 90 peratus di negara membangun.
"Semua tanaman bioteknologi yang ditanam perlu menjalani pemeriksaan
saintifik yang ketat oleh kerajaan merangkumi kesan kepada kesihatan dan
alam sekitar sebelum dibenarkan ditanam," katanya semasa membentangkan
kertas kerja bertajuk Impak Global Tanaman Bioteknologi: Kesan Ke Atas
Ekonomi dan Alam Sekitar 1996-2010.
Seminar sehari itu bertajuk Teknologi GM bagi Keselamatan Makanan,
Kesihatan dan Alam Sekitar Mapan anjuran Pusat Informasi Bioteknologi
Malaysia (MABIC) dan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian
Malaysia (MARDI) di Serdang, Selangor baru-baru ini.
Brookes berkata, selepas lebih 15 tahun menanam dan menggunakan
tanaman GM, tidak terdapat bukti keburukan tanaman berkenaan kepada
kesihatan, keselamatan dan alam sekitar.
Sehingga kini, Amerika Syarikat (AS), India, China dan Filipina telah
menanam tanaman bioteknologi merangkumi kacang soya, kanola, jagung dan
kapas.
"Kebanyakan tanaman yang ditanam sama ada rintang terhadap serangga atau insect resistant (IR) dan toleransi racun rumpai atau herbiside tolerance (HT)," katanya.
Justeru penggunaan kedua-dua tanaman IR dan HT bukan saja dapat
meningkatkan pengeluaran bahkan meningkatkan taraf kesihatan dan alam
sekitar.
"Penggunaan tanaman IR dan HT dapat mengurangkan pencemaran kerana
penggunaan racun perosak dapat dikurangkan menyebabkan kurang kes
keracunan di kalangan petani.
"Kajian menunjukkan penggunaan racun serangga di kawasan tanaman
kapas di seluruh dunia dapat dikurangkan sehingga 170 juta kilogram
setahun," katanya.
Brookes berkata, petani lebih suka tanaman GM kerana kebaikan yang
diperolehi tetapi masalah timbul dengan penerimaan pengguna yang hanya
mendengar daripada sebelah pihak.
Pengarah Eksekutif MABIC, Mahaletchumy Arujanan dalam kertas kerjanya
GM Bukan Frankestein berkata, GM adalah cabaran bagi saintis untuk
memberikan penerangan bagi menepis segala tuduhan yang anti-GM.
"Sebenarnya tiada kaitan antara Frankestein dan GM kerana evolusi dalam pertanian telah berlaku sejak beribu-ribu tahun lalu.
"Semua tanaman bermula dengan tumbuhan liar yang kemudiannya berevolusi menjadi tanaman yang boleh dimakan," katanya.
Malah kata Mahaletchumy, sesiapa saja pasti terkejut melihat induk asal jagung, gandum atau lobak sebelum berevolusi.
"Segalanya bagi mendapatkan produk yang lebih bagus," katanya.
Terdapat beberapa cara meningkatkan kualiti tanaman sama ada menggunakan kaedah konvensional atau moden termasuk GM.
Bagi kaedah GM, semuanya perlu mematuhi piawaian keselamatan
antarabangsa yang ketat melibatkan pengeluaran biji benih sehingga ke
meja makan.
Ini termasuk analisis seluruh tanaman, analisis biji benih, ciri-ciri keselamatan, toksikologi, penghadaman dan alam sekitar.
Pegawai Penyelidik Prinsipal MARDI, Indu Bala Jaganath berkata, Dasar
Makanan Negara 2011 -2020 memastikan bekalan makanan mencukupi bagi
seluruh rakyat negara ini.
"Satu bilion daripada tujuh bilion penduduk dunia akan kebuluran
disebabkan harga makanan meningkat kerana bencana alam akibat pamasan
global dan cuaca tidak menentu," katanya semasa membentangkan kertas
kerja bertajuk Teknologi GM bagi Menangani masalah Keselamatan Makanan
dan Perubahan Cuaca.
Masalah kemarau di Thailand memberi kesan kepada tanaman padi dan
ubi, masalah serangga perosak betik, pisang dan padi memberikan kesan
buruk kepada petani di negara ini.
"Justeru kajian perlu dijalankan bagi menghasilkan tanaman yang lebih
rintang terhadap penyakit, cuaca melampau dan GM adalah jawapannya,"
katanya.
Buat masa ini MARDI menjalankan kajian mengenai toleransi tanaman
terhadap kemarau, meningkatkan jangka hayat dan kerintangan terhadap
penyakit.
"Kita tidak boleh terlepas pandang mengenai teknologi GM dalam usaha
menangani masalah pertambahan populasi, perubahan cuaca dan kawasan
tanah subur yang terhad.
"Faedah yang besar dalam tanaman GM akan membawa kejayaan keselamatan makanan," katanya.
Pensyarah Sains Haiwan, Fakulti Pertanian, Universiti Putra Malaysia
(UPM), Prof Dr. Jothi Malar Panadam berkata, biasanya GM dalam industri
ternakan adalah makanan haiwan yang terdiri daripada jagung dan soya
serta haiwan transgenik.
"Bagaimanapun ternakan GM belum lagi dihasilkan kerana kos pengeluaran yang tinggi, isu etika dan polisi.
"Biasanya haiwan ternakan GM lebih kepada kerintangan terhadap
penyakit bagi mengelakkan penternak berhadapan dengan kerugian apabila
berlaku sesuatu wabak," katanya semasa membentangkan kertas kerja
bertajuk Potensi GM dalam Industri Ternakan Malaysia.
Misalnya ayam GM yang tidak menjangkitkan selesema burung kepada
manusia dan lembu yang rintang kepada penyakit lembu gila di Korea.
Bagaimanapun semua haiwan ternakan GM perlu mematuhi kelulusan Codex Alimentarius Commission.
Selain untuk makanan, haiwan ternakan GM juga digunakan untuk kegunaan perubatan dan farmaseutikal seperti biopharming (haiwan sebagai bioreaktor) dan xenotransplant (pemindahan organ haiwan kepada manusia).
Masalah timbul apabila terdapat pihak yang bimbang mengenai
keselamatan, retrovirus dan kemungkinan menghasilkan makhluk gergasi.
Pensyarah Program Sains Gunaan dengan Pengajian Islam, Akademi
Pengajian Islam, Universiti Malaya (UM), Shaikh Mohd. Saifuddeen Shaikh
Mohd. Salleh berkata, Majlis Fatwa Kebangsaan pada 1999 menetapkan
sebarang produk yang menggunakan DNA babi adalah haram mengikut hukum
Islam dan tidak dibenarkan sama sekali.
Penggunaan bioteknologi dalam DNA babi belum sampai ke tahap darurat dan mempunyai pilihan lain.
"Pada 2011 pula, penggunaan bahan bagi menghasilkan makanan GM serta berbahaya kepada manusia dan alam sekitar adalah haram.
"Bagaimanapun penggunaan ternakan halal dibenarkan bagi menghasilkan
makanan GM asalkan haiwan disembelih mengikut hukum syarak," katanya.
Bioetika Islam berdasarkan pendekatan maqasid sebagai kayu pengukur bagi memastikan produk GM mematuhi hukum syarak.
No comments:
Post a Comment