Tuesday 15 January 2013

Gan tauke cendawan

Siapa berusaha dia yang berjaya.......

Credit: Metro


Siapa sangka idea dicetuskan rakan karibnya kira-kira empat tahun lalu memungkinkan bekas graduan Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang, Gan Kok Tong, 31, kini bergelar usahawan tani.
Penampilannya yang cukup kemas dan bertali leher suatu ketika dulu berubah dalam sekelip mata selepas mengambil keputusan nekad mengusahakan projek penanaman cendawan tiram kelabu di kawasan seluas kira-kira 0.4 hektar.


Mengambil risiko memulakan kerjaya baru yang jauh menyimpang daripada jurusan akademik di universiti tidak pernah dikesali.

Buktinya, dia kini sudah memiliki empayar perniagaan di sekitar Cheras dengan sasaran pelanggan membabitkan pemilik restoran makanan kukus, nasi campur, kedai makanan ala Thailand dan restoran sayur-sayuran.

Pengurus I Mushroom Enterprise itu berkata, empat projek pertanian dicadangkan ketika itu membabitkan penternakan ikan keli, serai, ayam kampung dan cendawan.

"Daripada berborak biasa berkenaan projek penternakan, timbul perasaan minat untuk menceburi bidang penanaman cendawan.

"Kebetulan kerajaan memfokuskan kepada empat bidang dan saya mengambil peluang keemasan yang terbuka di depan mata," katanya yang memiliki Ijazah Sarjana Muda Kimia dengan kepujian.

Dia kemudian membuat penyelidikan menerusi Internet bagi mencari sebanyak mungkin maklumat berkaitan penanaman cendawan.

"Peluang untuk menceburi bidang penanaman cendawan terbuka luas. Tekan saja Internet dan buat pencarian berkenaan cendawan di laman web, banyak penemuan di situ.

"Antara informasi yang boleh diperoleh termasuk kebaikan dan keburukan penanaman sayuran berkenaan, jangkitan, modal asas serta jangkaan pulangan," katanya yang dianugerahkan Sijil Skim Organik Malaysia dari Jabatan Pertanian.

Berbekalkan kursus pertama diikuti di Puchong sekitar 2009 anjuran swasta, beliau kemudian memantapkan ilmunya dengan mengikuti kursus kedua di Rasah, Negeri Sembilan.

"Pendek kata bermula dengan kosong, saya kini sudah tahu banyak perkara berkenaan pokok itu.

"Kelebihan belajar di dua tempat, pertama kita dapat banyak maklumat dan kedua dapat teknik berlainan daripada penganjur," katanya yang mengusahakan projek terbabit di Kampung Semungkis, Batu 14, Hulu Langat, Selangor.

Menurutnya dengan modal perkongsian kira-kira RM100,000 sebuah rumah cendawan diusahakannya kini bertambah kepada empat unit.

"Wang itu saya gunakan untuk membeli pelbagai kelengkapan asas termasuk mesin. Berbekalkan ilmu diperoleh, saya dapat membuat anggaran berkaitan kos pengeluaran, bahan mentah dan jumlah pengeluaran cendawan.

"Anggaran pengeluaran syarikat kira-kira 25 kilogram sehari, namun permintaan luar jangkaan daripada pengusaha restoran, bilangan cendawan dipertingkatkan kepada 100 kilogram sehari," katanya.

Bagi memastikan perniagaan terus berkembang, dia mendapatkan modal tambahan menerusi suntikan pinjaman Tabung Untuk Makanan (Pinjaman 3F) Agro Bank.

"Saya perlu menyediakan kertas kerja berkaitan projek penanaman cendawan. Ada kalanya cagaran diperlukan bagi mendapatkan pinjaman, sementara pihak bank melakukan pengauditan setiap tahun," katanya.

Berkongsi sedikit pengalaman berkenaan projek terbabit katanya, pemilik rumah cendawan akan kerugian sekiranya tanaman diusahakan diserang perosak.

"Sejak dua tahun lalu, banyak cabaran terpaksa saya tempuhi membabitkan penyakit biasa bagi sayuran ini.

"Antaranya kulat jingga, kulat hijau, serangan tikus dan serangga bertelur dalam beg cendawan menjadi penyebab kerosakan tanaman ini," katanya.

Katanya, proses pengeluaran cendawan melalui beberapa peringkat iaitu penyediaan beg cendawan, penyuntikan benih cendawan, pengeraman, pengeluaran hasil dan penuaian.

"Bahan asas cendawan adalah habuk kayu getah dan ia tidak sesuai digunakan bagi kilang perabot menggunakan bahan sama kerana mengandungi anti fungus.

"Beg cendawan kemudian dikukus selama lapan jam dalam keadaan 100 darjah celsius, selepas tempoh dua bulan barulah ia melalui proses pengeraman dan mengeluarkan hasil enam kali bagi setiap kitaran," katanya.

Katanya, sayuran berkenaan kaya dengan sumber protin berbanding sayuran lain dan sesuai dijadikan hidangan kepada pengamal 'vegetarian'.

Dalam rancangan jangka panjang, dia melakukan beberapa projek hiliran seperti menghasilkan kerepek cendawan dan nugget cendawan.

No comments:

Post a Comment